Info for guests

Vill du följa med oss på våran resa!? Om du vill det så kommer du troligtvis ha lite funderingar om detta och vi hoppas här ge lite svar på dessa.

Är det inte farligt att segla jorden runt?

Det är faktiskt otroligt sällan det händer olyckor för långseglare med tanke på hur många som är ute och seglar hela tiden. Men olyckor händer och för att minimera riskerna så har vi prioriterat säkerhet högt. Båten är utrustad med följande.

Livflotte: Om båten mot förmodan skulle sjunka så har vi en livflotte som vi får sitta i tills dess att hjälp kommer.

Handdriven watermaker, med denna kan vi framställa nog med sötvatten av saltvatten för att tillgodose vattenbehovet till alla ombord.

Epirb: Nödsändare som är registrerad hos sjöfartsverket i sverige. När denna akiveras så sänds signaler till sjöräddningen som då får våran position och kan hjälpa oss.

VHF fast samt bärbar: Med denna kan vi kalla på fartyg som kommer till undsättning.

Dåligt väder?

Genom att ha möjlighet till kontinuerlig väderinformation som vi får via satellittelefonen genom sms (gribfiler) så kan vi förhoppningsvis undvika de värsta stormarna. Om vi mot förmodan hamnar i ett sådant så kommer vi ha segel samt annan utrustning för att klara det. tex drivankare.

Kommunikation?

Vi kommer att ha en satellittelefon som alla på båten får använda. Denna ska gå att använda oavsett vart vi befinner oss.  Priser för att använda denna kommer vara ca 10 skr/minut samt 5 skr/sms. Det är även helt gratis att ta emot sms till denna. Man kan skicka sms gratis från tillverkarens hemsida. Ta emot samtal är även det gratis, dock så är det  dyrt att ringa till den från en vanlig telefon. Det går även att skicka mail från den.

Internet finns det i de flesta städer och hamnar.

Om jag blir sjuk?

Vi kommer ha en del förstahjälpenutrustning och läkemedel på båten. Björn som till vardags jobbar som ambulanssjuksköterska har även lite kunskap om det.

Pirater?

Det är otroligt sällsynt med piratattacker på fritidsseglare, medparten av alla attacker sker på stora fraktfartyg. Vi har dock ingen längtan alls till att möta några så de värsta piratvattnen kommer vi undvika. tex den omtalade adenviken.

Pris?

Vi har inte någon tanke på att tjäna pengar på de som är gäster på båten, tanken är att man ska betala ett självkostnadspris per dygn. Och detta pris varierar beroende på hur lång tid du är med, då det är lättare för oss om du är med längre tid. Från ca 150 nkr till 350 nkr/ dygn. Då ingår det sovplats, mat vid segling till ny destination, disel. Om det är möjligt att ankra gratis gör vi det men om de flesta på båten vill ligga på marina så kan vi alla dela på den kostnaden. Vi har även dykutrustning osv på båten som alla får använda.

Förväntningar

Det är viktigt att du har rätt förväntningar när du kommer till båten och även att du vet vad vi förväntar oss av dig.

Hygien: Tillgången på sötvatten är minimal på båten och att duscha i sötvatten är otroligt ovanligt. Oftast så badar vi i havet eller använder en hink. Handtvättning samt mycket matlagning sker i saltvatten. Vi diskar även i saltvatten. Att skölja ansiktet i sötvatten är ok.

Ett par dagar innan vi seglar till ny destination är det oftast en del att göra på båten som tex fylla vatten och disel och det får alla hjälpa till med. Även när vi kommer till en ny destination är det inte säkert att vi kan gå iland direkt pga tullen och andra myndigheter måste kontrollera båten. Det händer även att vi måste byta ankringsplats. Sedan när vi har ankrat tar det oftast lite tid att få ner jollen i vattnet osv.

Alla på båten måste hjälpa till med allt arbete på båten efter sina förutsättningar. Saker som vi håller på med tex.

Nattvakter (självklart så hjälper vi till första tiden och nya gäster får gå dubbelt tills de känner sig trygga med det)

Laga mat, diska (oftast har du matdag var 6:e dag och diskdag var 6:e dag)

Städa. Vi har delat upp städningen i olika områden och ett område kan tex vara att man städar toaletten 2 ggr i veckan.

Fylla på vatten. Vi har ingen watermaker på båten och ibland måste vi fylla dunkar med vatten på land för att sedan köra ut dem på båten.

Fylla på Propan till köket för matlagning. Vi har 2 st stora flaskor som vardera räcker ca 1 månad.

Slänga sopor.

Reperationsarbeten och underhåll på båten. Det kan tex vara att hjälpa till att sy ett segel som det blivit en reva i under senaste seglatsen eller täta en läcka som uppkommit. Det uppkommer hela tiden saker som går sönder och vi brukar göra en lista med jämna mellanrum som vi försöker beta av när det är läge för det.

Här följer lite info för er som ska segla med

Vaccin: Vaccin mot gula febern är i några länder som vi ska till obligatorisk. (om du inte har papper på att du har fått den så får du inte komma in i landet.)  För övriga rekomendationer så kan du gå in här

 El: Vi kommer att ha 220v system i båten med ”vanliga” uttag så man kan ladda kameror osv. Däremot så kommer vi inte ha helt obegränsat med el så man kan inte använda hårfön osv annat än i undantagsfall. Det är bra om ni tar med 12v laddare då det drar mindre ström.

Visum: Det räcker oftas med att vi ansöker om turistvisum när vi kommer till ett land. Det är fortfarande lite oklart om vi behöver kontakta ambassaden för att ansöka om Visum till Cuba innan inresa dit men det senaste är att vi ej behöver ansöka om det innnan då vi ankommer med båt. Om du ska till USA behöver du anmäla på internet i förväg att du ska komma. Det kan du göra här.

Försäkring: Kolla upp om din försäkring gäller för segling, kan vara så att man måste ha en speciell försäkring för att segla på öppet hav.

Viktiga saker att ta med:

Kläder för tropiskt klimat. Även någon tjockare tröja samt regnkläder är bra eftersom att det kan bli ganska kallt på natten speciellt om det regnar. En hel del underkläder (det finns inte alltid så goda tvättmöjligheter) Badkläder.

Snorkelutrustning kan vara bra om man tycker om det.

Hängmatta eller tält om du vill ut o hika på egen hand på öar som vi kommer till.

Elektronik (tänk dock på att elektronik lätt går sönder), jag tycker jag har mycket glädje av en dator när vi kommer på ställen där det finns wifi. En smartphone eller surfplatta kan vara ett bra alternativ. En mp3 så att du kan lyssna på ljudböcker eller musik på nattvakten.

Bra skor om du ska ut i naturen.

Ljudböcker tycker jag personligen är väldigt bra eftersom att de fungerar utmärkt även om du sitter på nattvakt själv och styr eller ligger sjösjuk. Jag har massa ljudböcker på hårddisk som ni gärna får föra över till er mp3 eller dyl.

12 volts laddare till din elektronik är bra eftersom att vi då kan koppla på den direkt på batteriet och ej behöver starta 220v systemet som drar en hel del energi.

Pannlampa är ett måste. Jag har använt min varje dag på båten.

Dry-bag är mycket bra att ha om man sitter i en blöt jolle eller om det börjar regna. Det händer även att det läcker in på båten så det kan även vara bra att ha till viktiga saker och elektronik.

En bra bok eller två. En läsplatta kan vara ett bra alternativ då vi har ca 4000 e-böcker till kindle på båten.

Viktigt att ni inte tar med: Då vi har mycket begränsad plats så är det viktig att ni inte tar med för mycket saker. Även att ni packar i ”mjuka” väskor som är lätta att stuva undan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s